Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Θα συνοδεύσει τον Ρώσο Πατριάρχη

Από το απόγευμα του Σαββάτου θα βρίσκεται στην Ελλάδα για ειρηνική, όπως χαρακτηρίζεται στην εκκλησιαστική γλώσσα, επίσκεψη.Μαζί του και ο Ιβάν Σαββίδης.
 
Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος
Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη αποτελεί ξεχωριστό εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο όμως έχει και άλλες πολιτικές προεκτάσεις, δεδομένων των σχέσεων του Ρώσου Πατριάρχη με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και προσωπικά με τον Βλ. Πούτιν, αλλά και του προφίλ του συγκεκριμένου ιεράρχη. 
Ο Ρώσος Πατριάρχης συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, την προσωπική του φρουρά αλλά και τον στενό του συνεργάτη, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που είναι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών για τη Ρωσική Εκκλησία. 
Στη συνοδεία του συμμετέχουν και άλλοι κληρικοί της ρωσικής Εκκλησίας. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέπτεται την Αθήνα, 21 χρόνια μετά την ανάλογη επίσκεψη του προκατόχου του Αλέξιου. 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει μαζί με τον αρχιεπίσκοπο στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα, μια επιλογή που έκανε ο αρχιεπίσκοπος και έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της παρουσίας μεταναστευτικού στοιχείου (μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετοί Ρώσοι) αλλά και λόγω των γενικότερων προβλημάτων (ρατσισμού, ξενοφοβίας κλπ) που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. 
Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για το Άγιο Όρος. 
Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη έχει σημασία και από πλευράς τουρισμού, καθώς είναι γνωστή η αγάπη του ορθόδοξου ρωσικού λαού για το «περιβόλι της Παναγίας». 
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο Πατριάρχης Μόσχας, έρχεται μετά την επίσκεψη στη Ρωσική Εκκλησία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου πέρυσι. 
Κατά την επίσκεψη αυτή, το Πατριαρχείο Μόσχας είχε ενισχύσει το φιλανθρωπικό έργο της αρχιεπισκοπής με ποσό 450.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου